Schoon OV

Sinds december 2012 heeft de Stadsregio Arnhem Nijmegen de groenste OV-concessie van Nederland. Alle bussen in de 20 gemeenten van de regio rijden sindsdien op regionaal geproduceerd groengas en op elektriciteit (de trolleybussen in en om Arnhem). Daarmee is het probleem van de luchtkwaliteit in de stadscentra in één klap opgelost.

OV-concessie van 10 jaar

De 10-jarige OV-concessie met een omzet van bijna 1 miljard euro is gegund aan Connexxion, die onder de naam Breng het vervoer verzorgd. De vervoerder beschikt over een busvloot van 218 bussen die rijden op groengas, 45 trolleybussen, 1 bus op waterstof en de treindienst Arnhem-Doetinchem.

Sluitende keten groene brandstoffen

De OV-concessie bleek het juiste instrument om een sluitende keten te maken voor de productie en het gebruik van groengas. Afvalverwerker ARN in Nijmegen verwerkt regionaal GFT-afval tot groengas, waar de bussen in de regio op rijden. Voor het eerst in Nederland is een hele keten “from well to wheel” in de regio georganiseerd.

GroeneHub-keten-schoonOV

Op termijn zelfvoorzienend

De productiecapaciteit dekt op dit moment nog niet de gehele behoefte, maar de regio wordt op termijn zelfvoorzienend als het gaat om groene brandstoffen voor het openbaar vervoer. Zolang er regionaal nog niet voldoende groengas wordt geproduceerd, wordt het restant afgedekt met certificaten voor groengas dat elders in Nederland wordt geproduceerd.

Resultaten

  • de groenste ov-concessie van Nederland
  • tot 90% verlaging van de uitstoot van fijnstof en CO2
  • stimulans voor de groengasmarkt in de regio
  • minder afhankelijkheid van de fossiele brandstofmarkt

Contact

Stadsregio Arnhem Nijmegen
Jan Harmsen
T 024 329 79 79
E jharmsen@destadsregio.nl
I www.destadsregio.nl

Links

Breng
De Stadsregio

Projecten

Breng_5243,_Arnhem_station

Trolley 2.0

Eind 2014 start de gemeente Arnhem met de “trolley 2.0”. Een pilot waarbij trolleybussen zonder bovenleiding rijden op accupakketten, maar tussendoor worden opgeladen door stroom …

Hub: Arnhem